Het nationaal park

Zodra u aankomt bij de Ziwa Rhino Sanctuary overheerst een gevoel van rust. De accommodaties en het hoofdkantoor voor de activiteiten bevinden zich midden in het terrein van 70 km2 waar de neushoorns vrij rondlopen. De kans is groot dat een aantal van hen u besluit te vereren met een bezoekje. Op dat moment zullen de rangers zorgen dat u op veilige afstand blijft en al uw vragen over de dieren en het werk bij Ziwa beantwoorden. Het gevoel dat u krijgt als u voor het eerst op een relatief kleine afstand van deze magische maar levensgevaarlijke dieren staat is onbeschrijflijk!

Ziwa biedt verschillende activiteiten met uiteraard als hoogtepunt de Rhino trekking, waarbij u onder begeleiding op zoek gaat naar de neushoorns en deze op een paar meter afstand kunt bewonderen. Succes gegarandeerd, want doordat de dieren 24 uur per dag bewaakt worden weten ze altijd ruwweg de plaats aan te wijzen waar u op dat moment moet zijn. Ook de kanotocht door het moeras in de vroege ochtend is zeker de moeite waard: De kans is groot om de zeldzame schoensnavel ooievaars te vinden. En vergeet vooral de avondwandeling niet, waarbij u samen met een ranger met uw zaklamp als enige bron van licht op zoek gaat naar de verschillende nachtdieren die leven in de sanctuary. En de rangers zijn niet alleen een toevoeging als het gaat om de route: Hun kennis is groot en ze beheersen de Engelse taal relatief goed, waardoor geen enkele vraag onbeantwoord zal blijven.

In de jaren ’80 waren de neushoorns door stroperij in Oeganda volledig uitgestorven. Echter is in het jaar 2005 de Ziwa Rhino Sanctuary op een terrein van 70 km2 gestart met een programma om deze reusachtige dieren weer terug te brengen. Het begon met vier dieren, twee uit Kenia en twee uit Amerika, en op de dag van vandaag telt Oeganda weer 22 neushoorns die een relatief wild leven hebben. Helaas moeten zij nog wel 24 uur per dag bewaakt worden, omdat stroperij nog steeds het grootste gevaar vormt voor de neushoorn. Aangezien het formaat van het terrein betekent dat slechts 50 dieren op dit terrein kunnen leven, is er het plan om zodra de populatie deze hoeveelheid haalt de dieren in de Nationaal Parken uit te zetten. Echter is er nog wel een aantal uitdagingen, omdat het met de andere bewoners zoals leeuwen, luipaarden en olifanten moeilijk is om de dieren daar nog steeds 24 uur per dag te bewaken.

Gallerij

Tips voor je bezoek

Flora Accaciabos en graslanden

Tijdens de wandeling wisselt het landschap zich af tussen open vlakten en accaciabossen.

Fauna neushoorns en veel vogels

Het hoogtepunt van het rhino sanctuary is natuurlijk de neushoorn. Maar er zijn meer dan 300 verschillende vogelsoorten geregistreerd, waaronder roofvogels, wevers en de schoenbekooievaar.

Beste reisperiode Gehele jaar

Ziwa is het gehele jaar open.

Aantal dagen 1 dag

Alle activiteiten zijn halve dag excursies. Op 1 dag kunt u dus zowel de neushoorntrekking als de kanotocht doen.

Uw accommodatie In het centrale gedeelte van het park

Uw verblijft in het guest house of één van de budget kamers, maar ook kamperen met materiaal van Ziwa behoort tot de mogelijkheden. Zelfs aan de inwendige mens is gedacht: in het restaurant heeft u keuze uit een select aantal gerechten, of u kunt hier terecht voor een heerlijk koud drankje voor het slapen gaan.

Reizen met deze bestemming

images

Oeganda voor de activelingen

Bezoek de minder bezochte Noord-Oeganda in deze active reis. U zult onder andere wandelen met herders, fietsen over de savanne, watervallen beklimmen en kayakken...

15 dagen 14 nachten
Vanaf €1950.00
images

Reis op maat

Samen met onze reisspecialisten kunt u een reis samenstellen volgens uw eigen wensen.

Prijs op aanvraag