Over deze reis

Een bijzondere rondreis voor de avonturier: wandel met uw eigen gids naar het hoogste punt van Afrika! In 5 dagen bent u van de voet van de Kilimanjaro op de top. Ga daarna op zoek naar de wilde dieren in een drietal wildparken en ontmoet de lokale bevolking. Uw tocht begint met een hotelovernachting in Moshi met uitzicht op de berg.

In deze wandel- en safarireis volgt u de Lemoshroute naar het dak van Afrika. Deze route is de meest gevarieerde route en ook een van de langste route naar de top: vijf en halve dag. Door de lengte van het traject is de kans op hoogteziekte kleiner en daardoor is de kans van het behalen van de top veel groter! Desgewenst kan deze route verlengt worden tot 9 dagen. Daarna bezoekt u Tarangire en Lake Manayara NP en de Ngorongoro-krater. Door de combinatie van deze parken zult u zeker heel veel verschillend wild zien.

Regelmatig organiseert Neema Tours informatiebijeenkomsten waarbij reizigers die via ons de Kilimanjaro beklommen hebben, vertellen over hun ervaringen en foto's tonen van hun trip. Daarna kunt u ze vragen stellen over de voorbereiding, welke spullen mee te nemen, wat thuis te laten en hun ervaringen. Geïnteresseerd in het bijwonen van een bijeenkomst? Meldt u nu aan en ontvang de routebeschrijving.

Is dit de beste reis voor ons?

Reistempo: Actief

Het beklimmen van de Kilimanjaro is niet voor iedereen weggelegd. Daarom verzoeken we u om tijdig te beginnen met de voorbereiding.

Beste reistijd: droge tijd

Voor het beklimmen van de Kilimanjaro adviseren wij de droge tijd (maart tot en met oktober). De beste maanden liggen net buiten de zomervakantie: in juni (droog maar relatief fris), en september (droog en relatief warmer). Maar u kunt ook de overige maanden kiezen. In het regenseizoen is het een stuk rustiger op de berg. U dient dan wel rekening te houden met heel veel sneeuw.

Uw vervoer: te voet en per auto

Tijdens de Kilimanjaro-expiditie gaat u uiteraard te voet. Er gaan dragers mee die uw bagage voor u meenemen. Tijdens de safari reist u per safari auto. U kunt het wild goed zien, wanneer we het dak open doen.

Uw accommodaties: kamperen en kleine hotels

Op de Kilimanjaro verblijft u in tenten. Deze worden door de dragers omhoog gebracht. Tijdens de safari overnacht u in kleine hotels of lodges net buiten de parkgrenzen.

Gallery

Reisschema

images
Dag 1 en 2

Amsterdam - Moshi

Vanaf Amsterdam vliegt u naar Kilimanjaro International Airport, nabij Moshi. Hier komt u net na middernacht aan. U wordt opgehaald op het vliegveld en naar uw hotel gebracht in Moshi. Voor de Kilimanjaro moet u goed uitgerust zijn. Daarom kunt u deze dag besteden aan het acclimatiseren. Tegen het einde van de dag ontmoet u uw hoofdgids. Deze loopt samen met u nog even het programma door en geeft tips voor wat er in de backpacks moet en wat er in het kleine rugzakje moet dat u zelf zult dragen.

images
Dag 3

Londorossi poort (1.800m) - Big Tree kamp (2.650m)

In de ochtend wordt u vanaf uw hotel opgehaald voor een 2,5 uur durende transfer naar Londorossi poort aan de westzijde van de Kilimanjaro. Wanneer alle formaliteiten zijn geregeld wordt u eerst nog een stukje verder naar de start van de Lemosho route gedracht. Voor u begint kunt u hier nog uw lunch nuttigen. Dan gaat de tocht echt beginnen. U wandelt deze dag over smalle paden door de bossen. Deze route wordt relatief weinig gebruikt maar is rijk aan flora en fauna. Als u geluk heeft ziet u de franjeaap en de kilimanjaro impatiens (deze groeit alleen maar op de Kilimanjaro). U wandelt in 3-4 uur in een rustig tempo naar de overnachtingsplaats Mti Mkubwa (Big Tree camp) Stijging: 650 meter. Afstand: 7,5 km.

images
Dag 4

Big Tree kamp (2.650m) - Shira kamp (3.840m)

U staat vroeg op, het is een lange wandeling. Na het ontbijt gaat u weer op pad. U wandelt het laatste stuk door het bos om bij daarna tussen de hoge grassen, heide, vulkanisch gesteente en mossen. Langzaam stijgt u en komt u uit op de rand van het Shira plateau. Hier is een mooie plek om een lunchpauze te houden en te genieten van het eerste zicht op Kibo. Na de lunch steken we de Shira-caldera over, een hoogplateau dat zelden wordt bezocht. Shira is een van de drie vulkanische kegels gevuld met lava afkomstig van de Kibo-top. De kraterrand is verweerd door weer en vulkanische activiteiten. Op het plateau wandelt u Shira 1 camp voorbij en gaat u verder naar Shira huts. Stijging: 1 1 90 meter. Afstand: 1 6 km. U wandelt vandaag 8-9.

images
Dag 5

Shira kamp (3.840m) - Barranco kamp (3.965m)

Na de intensieve dag gister is het vandaag iets rustiger. U stijgt langzaam over het woestijnachtige landschap naar Lava Tower aan de zuidwestelijke kant van Kibo. De Lava Tower is een 1 00 meter hoge vulkanische punt die een winderige pas op meer dan 4600 meter hoogte markeert. Symptomen van hoogteziekte (hoofdpijn, misselijkheid/overgeven en duizeligheid) kunnen tijdens deze tocht zeker optreden. Op dit punt voegt de Machame route zich bij deze route en zal het een stuk drukker gaan worden. Na de lunch daalt u af over een steil pad naar de Great Barranco vallei waarbij de reuzen lobelia's en ander flora een welkome afwisseling zijn na het barre landschap van gisteren. Barranco Camp ligt op een vlak terrein aan drie kanten ingesloten door hoge rotswanden en het Kibo massief zelf. U kijkt naar het oosten al uit op de Barranco muur waar u morgen over naar boven moet. Stijging: 650 meter. Daling: 550 meter. Afstand 8.5 km. Wandeltijd: ongeveer 7 uur.

images
Dag 6

Barranco kamp (3.965m) - Karanga kamp (4.050m)

Na een goed ontbijt kijkt u eerst hoe de meeste wandelaars over Barranco muur naar boven gaan. Wanneer het wat rustiger wordt is het tijd om verder te gaan. De muur lijkt heel stijl, toch is hij relatief makkelijk te beklimmen. Het uitzicht is geweldig. Boven aangekomen daalt u langzaam af naar de Karanga vallei. Onderin de Karanga vallei steekt u een stroompje over om dan nog een helling te beklimmen. Dit stroompje is de laatste plaats om water te halen tot de top. Vanaf hier moet u bewust met water omgaan. U wandelt vandaag ongeveer 4-5 uur. Stijging: 100 meter. Afstand: 5 km.

images
Dag 7

Karanga kamp (4.050m) - Barafu kamp (4.640m)

Het wordt geleidelijk kouder en het landschap wordt kaler en begint meer op een maanlandschap te lijken naarmate u langzaam stijgt naar Barafu kamp. De lucht wordt ijler, een rustig wandeltempo wordt steeds belangrijker. Barafu kamp is een open en onbeschut gelegen vlakke plek op een bergrug. Het is het basiskamp van waaruit de toppoging rond middernacht ondernomen zal worden. U heeft de middag rustig de tijd om uit te rusten, een boekje te lezen of wat te schrijven. U eet op tijd en gaat dan nog een paar uur slapen. U wandelt vandaag ongeveer 3-4 uur. Stijging: 640 meter. Afstand: 4 km

images
Dag 8

Uhuru top (5.895m)

Om middernacht wordt u gewekt voor deze inspannende dag van 1 3 tot 1 6 uur. Het ontbijt staat voor u klaar. De beklimming begint om 01 .00 uur. De temperatuur varieert van net onder het vriespunt rond middernacht tot -1 0 tot -20 graden vlak voor zonsopgang op de top. Het alsmaar zigzaggende pad gaat gestaag omhoog. Achterom zie je de silhouetten van de toppen van Mawenzi tegen de rode gloed van de opkomende zon. Na ca. 6-7 uur en een laatste zeer stijl grindpad komt u aan bij Stella Point (5790 meter) op de rand van de krater. Hier eindigt het steile pad omhoog. Van hieraf gaat een geleidelijk stijgend stuk van ca. 1 -2 uur naar de Uhuru top. De moeite die dit laatste stuk kost is voor velen onvergetelijk: uiteindelijk staat U op het hoogste punt van Afrika op 5890 meter! Na een kort verblijf op de top met de nodige foto’s daalt u af langs een steil pad met losse stenen terug naar Barafu kamp om wat te rusten. Na een goede lunch en een uurtje rust daalt u verder af via de Mweka-route naar het Milleniumkamp. Aan een bijzondere maar lange inspannende dag is een einde gekomen. U wandelt vandaag ongeveer 12-15 uur. Stijging: 1 300 meter. Daling: 2100 meter. Afstand: 17.5 km.

images
Dag 9

Milleniumkamp (3.800m) -Mweka poort

Na het ontbijt neemt u alvast afscheid van uw crew. Dit gebeurt gebruikelijk met het zingen van het Kilimanjaro lied "Jambo bwana", het uit uitdelen van de fooien en het verdelen van de kleding/benodigdheden die u niet meer hoeft. (Mocht u thuis nog oude kleding hebben dat is ook welkom). Alle spullen worden ingepakt en u daalt af naar de Mweka poort. De temperatuur stijgt weer en u wandelt weer door de bossen naar beneden. Het pad kan soms glad en modderig zijn maar hopelijk wacht het certificaat at u de top heeft behaald aan het einde op u. U wandelt vandaag ongeveer 4-6uur. Daling: 21 50 meter. Afstand: 10 km

images
Dag 10

Arusha

In Arusha heeft u een hele dag vrij te besteden. U kunt er voor kiezen om uit te rusten van uw tocht. Maar u zou ook iets cultureels kunnen ondernemen. Zo is er de mogelijk tot het bezoeken van het nationale of natuurhistorisch museum (beide +/- €5) . Onze gasten die geen safari geboekt hebben, gaan 's avonds terug naar Kilimanjaro International Airport, voor de vlucht naar huis; waar zij in de loop van dag 11 aan zullen komen. Voor de overige gasten begint op dag 11 de safari.

images
Dag 11 en 12

Tarangire national park

Na het ontbijt vertrekt u naar het Tarangire National Park. Dit park is bekend om zijn hoge concentratie wild. Gedurende de droge tijd is het een ideaal park om dieren zoals olifanten, buffels, giraffes, leeuwen en vele vogels te zien. Lunch, diner en overnachting vinden plaats in het park. Met zonsopkomst gaat u op zoek naar de dieren. U komt terug voor een ontbijt en gaat dan verder met de game-drive. U overnacht in dezelfde lodge.

images
Dag 13 en 14

Manyara national park

Na het ontbijt vertrekt u naar Lake Manyara National Park. Dit park is beroemd om de boomklimmende leeuwen, het regenwoud en grote groepen flamingo's. U krijgt een lunchpakket mee voor onderweg. Aan het einde van de dag reist u door naar uw lodge buiten het park. De volgende dag heeft u de keuze tussen een wandelsafari of een fietssafari. Bij de wandelsafari wandelt u door het dorp en krijgt u een beeld van het leven in Tanzania. Bij de fietssafari gaat u onder begeleiding van een gids per fiets op weg naar Lake Manyara. Onderweg fiets u mogelijk tussen de dieren, een hele belevenis!

images
Dag 15

Ngorongoro krater

Na het ontbijt vertrekt u naar de Ngorongorokrater. Deze ingestorte vulkaankegel staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Er wonen meer dan 25-duizend dieren, waaronder de zwarte neushoorn. U luncht bij het nijlpaardenmeer. Dit is een mooi moment om even de benen te strekken voor u verder gaat met de game-drive. Aan het einde van de dag reist u terug naar uw lodge.

images
Dag 16

Mto wa Mbu - Arusha

's Morgens heeft u een culturele tour door het dorpje. U eet een traditionele lunch bij de "mama's". U ziet hoe uw eten bereid wordt op houtvuur en daarna kunt u diverse lekkere gerechten proberen. In de loop van de middag gaat u terug naar Arusha.

images
Dag 17 en 18

Arusha - Amsterdam

U heeft een vrije dag in Arusha. Na een afscheidsdiner neemt u afscheid van Tanzania en gaat u naar Kilimanjaro International Airport voor de vlucht terug naar Nederland, waar u de volgende dag aankomt.

Bij de prijs inbegrepen:

 • Op verzoek: uw vliegticket
 • Volpension: 3 maaltijden per dag
 • 1 fles water per dag
 • Vervoer gedurende de reis
 • Engelssprekende gids / reisleider
 • Overnachting in tenten tijdens de expiditie
 • Overnachtingen in hotels of lodges tijdens de overige dagen
 • Entree voor de nationale parken
 • "rescue fee" voor de Kilimanjaro
 • Dragers en kok tijdens de tocht
 • Alle excursies zoals beschreven (m.u.v. facultatieve excursies)

Bijkomende kosten

 • Eventueel uw vliegticket
 • Visum (plm. €50,-)
 • Vaccinaties & malariatabletten
 • Fooi
 • Drankjes tijdens de maaltijden
 • Souveniers
 • winterkleding
 • Slaapzak (evt te huur voor 10 euro)
 • slaapmapje (evt te huur voor 10 euro)
 • facultatieve excursies
 • € 15,- toeslag GGTO per boekingsbedrag van €10.000,-
 • Evt. 1-persoonskamer toeslag van €95,-
 • Boekingskosten € 10,- pp

Data en Prijzen

De prijs voor het safari gedeelte is afhankelijk van het aantal reizigers. U kunt zelf uw ticket regelen, of wij doen dat voor u. In de prijstabel is de indicatieve prijs van een vlucht met KLM opgenomen.
landarrangement incl indicative
vluchtprijs met Wij vliegen onder andere met KLM naar Tanzania
11 daagse klim 1 tot 7 personen € 1915,- € 2715,-
klim en safari 2-4 personen € 3760,- € 4510,-
klim en safari 5-7 personen € 3560,- € 4410,-

De vertrekdatum stemmen wij af op uw agenda

Related tours

images

Reis op maat

Samen met onze reisspecialisten kunt u een reis samenstellen volgens uw eigen wensen.