Over deze reis

De fotoreis Pareltjes van Tanzania is een reis, waarbij je op unieke plekjes komt, waar toeristen nog een onbekend fenomeen zijn! Diversiteit is het sleutelwoord van deze reis. We laten de drukke toeristische plaatsen achterwege en gaan op zoek naar de rustige pareltjes die Tanzania rijk is. De reis is zeer gevarieerd. Nationale parken met haar vele soorten wilde dieren, hotsprings, watervallen, een bezoek aan een Masaaifamilie, een lunch bij een lokale vrouwengroep met typisch Tanzaniaanse gerechten, bezoek aan een koffieplantage en natuurlijk de beroemde Kilimanjaro maken deze fotografiereis tot een onvergetelijke ervaring. En omdat de reis zo gevarieerd is, komen we bijna alle vormen van fotografie wel tegen en leer je van onze professioneel fotograaf in elke situatie de juiste camera-instelling te kiezen.

Is dit de beste reis voor ons?

Reistempo: relaxed op reis

In deze reis is voldoende ruimte om tot rust te komen. Om de paar dagen zijn er relaxdagen. Hierbij hoeft u niets te doen. Maar heeft u voldoende energie, dan zijn er altijd optionele excursies beschikbaar.

Ingepland als groepsreis: februari 2020

Deze fotografiereis staat eind februari 2020 ingepland. Daarnaast kunt u het gehele jaar door dit reisschema ook boeken zonder fotografiedocent.

Uw vervoer: safari auto met chauffeur

Onze safari auto's zijn Toyota landcruisers. Hierbij kan het dak in de nationale parken omhoog. Daardoor heeft u een beter beeld op het wild.

Uw accommodatie: Boutique hotels

U overnacht in kleine boutique hotels in de diverse dorpjes, net buiten de parkgrenzen.

Gallery

Reisschema

images
Dag 1 en 2

Vlucht Amsterdam - Arusha

Vanaf Amsterdam wordt gevlogen op Kilimanjaro International Airport. Dit vliegveld ligt tussen de steden Arusha en Moshi in. Bij aankomst staat één van onze medewerkers u op te wachten. De rit naar Arusha neemt ongeveer 1 uur in beslag. Ons hotel ligt in een natuurlijke omgeving 4 kilometer van het centrum van Arusha. Na een kennismaking met de andere leden van de fotogroep, maken we een rondwandeling door Arusha, waarbij we meteen onze eerste vorm van fotografie tegen komen: straatfotografie. Ook kunnen we in deze levendige ‘safarihoofdstad’ gemakkelijk geld wisselen of pinnen en zijn er diverse musea om te bezoeken. Wie wil relaxen kan dat doen bij het zwembad in de weelderige hoteltuin.

images
Dag 3

Arusha National Park

Wildlifefotografie in het Arusha National Park staat vandaag op de agenda. Uniek is de wandelsafari, die we maken. Al lopend kunnen we dicht bij de wilde dieren komen, zodat we deze in hun natuurlijke omgeving kunnen fotograferen. Arusha National Park is bekend om zijn grote hoeveelheid grazers, zoals de dikdik, giraffe en waterbucks. Hier komt ook de zwart-witte franje aap voor. Er wonen geen leeuwen in Arusha National Park, hierdoor is het zeer veilig om een wandelsafari te doen. Tijdens de wandelsafari worden we begeleid door een ranger. Deze ranger kent de weg door het park zeer goed. Ook weet hij hoe we op veilige afstand van bijvoorbeeld olifanten moeten blijven. Met hem gaan we op zoek naar wilde dieren. Naast savanne bevindt zich in het Arusha National Park ook de Mount Meru, het kleinere broertje van de Kilimanjaro. Door het grote hoogteverschil is er een grote diversiteit aan ecosystemen, hierdoor is tropisch bos en savanne in één park te vinden.

images
Dag 4

Tarangire National park

Opnieuw moet de telelens uit de fototas, want vandaag gaan we wilde dieren spotten in het Tarangire National Park. Het park is beroemd om de grote kuddes olifanten en leeuwen. De Tarangire-rivier loopt dwars door het park, waardoor er altijd dieren aanwezig zijn. Vooral in de droge tijd van mei tot en met november zoeken de gnoes en zebra's het water van de rivier op. Het Tarangire National park heeft een unieke aanblik vanwege de grote baobabbomen, die over het gehele park verspreid staan. We overnachten in een natuurlijke omgeving met zijn eigen natuurlijke bewoners, zoals blauwapen en verschillende soorten mangoesten.

images
Dag 5

Lake Manyara National Park

Flamingo’s, bavianen en impala’s zijn enkele van de vele diersoorten die we vandaag tegenkomen in het Lake Manyara National Park. Het kleine park ligt op de rand van de Rift-vallei. Vanaf de ingang rijden we door een open woud en vervolgens via de savanne naar het meer. Door de constante aanwezigheid van water, vind je rond het meer een grote diversiteit aan flora en fauna. In de droge tijd van juni tot en met oktober zijn er veel grote zoogdieren te vinden. Maar daarnaast is rond het meer en in het woud ook veel kleiner wild. Het hele jaar door zijn er vele vogelsoorten, waaronder grijskopijsvogels en flamingo’s. Verder zien we onder andere nijlpaarden, olifanten, gnoes en giraffen. Na deze derde safaridag begint het wildlife-fotograferen al aardig in onze vingers te zitten.

images
Dag 6

Masaai

Kleurrijke foto’s zullen vandaag zeer zeker gemaakt kunnen worden, want we brengen een bezoek aan een Masaaifamilie. In het gebied rondom Mto wa Mbu wonen vele Masaai. Elke familie heeft een eigen nederzetting of boma en we bezoeken één van deze boma's. De vrouwen nodigen ons uit in hun huis, zodat we kunnen zien hoe ze leven. Ook bieden zij handgemaakte sierraden aan, waarmee zij in hun levensonderhoud voorzien. Door deze manier van samenwerken heeft toerisme een positieve invloed op het dorp en de bewoners. Hierdoor kunnen zijn hun gemeenschap verbeteren, zoals het bouwen van een waterput, of het uitbreiden van een basisschool. Een lokale vrouwengroep stelt voor ons een buffet samen, bestaande uit diverse Tanzaniaanse gerechten. Deze gerechten worden gemaakt op hout gestookte vuren. We mogen een kijkje nemen in hun keuken. Wie mee wil helpen, mag ook aan het kokkerellen gaan. Unieke fotomomenten! Het buffet bestaat onder andere uit diverse groentegerechten, zoals witte kool, aubergine, een soort spinazie en bruine bonen. Tevens staan diverse rijstgerechten, zoals witte rijst en gekruide rijst, op tafel. Het geheel wordt aangevuld met chapati, een soort pannenkoek, en diverse stoofpotjes, zoals bananen, runderstoof of aardappel. Als dessert krijgen we veel vers fruit.

images
Dag 7

Straatfotografie

Vandaag doen we aan straatfotografie in het dorpje Mto wa Mbu. Een leuke tak van sport binnen de fotografie. Het dorpje is klein en overzichtelijk, waardoor het een ideaal moment is om zelfstandig met de camera op pad te gaan. Je vindt hier naast de kleurrijke bevolking, onder andere een kunstmarkt, een bananenplantage en rijstvelden. Een lokale gids laat ons tijdens een korte wandeling de leuke plekjes zien. Niet ver van de accommodatie is een mooie plek, zodat we vandaag ook schitterende zonsopkomsten en zonsondergangen kunnen fotograferen.

images
Dag 8

Kikuletwa Springs

Fotogeniek zijn de Kikuletwa Hotsprings. Deze bronnen liggen in het hart van de Masaai steppen. Ze zijn een uitzonderlijk fenomeen. In dit droge, stoffige landschap haast het water zich in de hotsprings omhoog. Het kristalheldere, turquoise water wordt omgeven door palmbomen en kronkelende wortels van vijgen. De volledige omzoming van de bomen biedt een pittoreske plek voor fotografie, maar ook voor een ontspannen middag zwemmen. Wie zin heeft in een frisse duik, kan dat hier doen. Heerlijk genietend en dobberend op het water, al luisterend naar de apen en de vogels in de bomen. Lokaal wordt deze plek Chemka genoemd, wat kokend betekent. Dit verwijst naar de wijze waarop het water naar boven komt, namelijk vol met bubbels, alsof het kookt. De naam verwijst dus niet naar de temperatuur van het water, maar naar de bubbels die aangenaam op de huid voelen. De weg naar de bronnen is een slecht onderhouden zandpad, en een behoorlijke onderneming, maar het eindpunt maakt alles weer goed.

images
Dag 9

Kilimanjaro

De bekende berg Kilimanjaro mag natuurlijk niet ontbreken tijdens deze reis. In de ochtend brengen we een kort bezoek aan de prachtige Kilimanjaro. Elke dag komen er vele liters smeltwater van de berg af, waardoor dit heeft geleid tot veel watervallen. Van de vele watervallen is de Maturuni-waterval misschien wel de mooiste. Een waterval goed op de gevoelige plaat vastleggen vergt speciale instellingen van de fotocamera en vandaag wordt dat geleerd. Er is vandaag ook ruimte om in lokale dorpjes aan straatfotografie te doen. In dit gebied wordt ook veel koffie verbouwd. De boeren van de Maturuni koffie-coöperatie laten graag zien, hoe zij deze organische koffie verbouwen en hoe het proces van boon tot koffie gaat. Wederom unieke fotomomenten. Onze gids brengt ons voor de lunch naar een van de koffieplantages. Hier kunnen we genieten van het vele lekkers dat er voor ons gekookt is. De basis van de Tanzaniaanse maaltijd is meestal rijst of ugali. Ugali wordt met de handen gegeten, waarvoor een speciale techniek vereist is. De gids legt graag uit, hoe we dit precies moeten doen. We slapen in een cottage aan de voet van de Kilimanjaro.

images
Dag 10

Kilimanjaro

Weer een nieuwe fotografie-uitdaging: het vastleggen van planten en dieren in het donkere regenwoud. Fotograferen in een bos vergt aanpassingen aan de instellingen van je camera. Dat leren we vandaag. We maken een schitterende wandeltocht door een deel van het regenwoud, dat de Kilimanjaro omzoomd. Naast de mooie flora, zien we ook veel fauna, zoals apensoorten en kameleons. Bijzonder is de Kilimanjarokameleon, die alleen hier te vinden is en nergens anders op de wereld. Het gebied is zeer vruchtbaar. Door het woud lopen diverse stroompjes en watervallen, die we kunnen bezoeken.

images
Dag 11

Same

Vanaf Moshi rijden we naar Same. Same is een klein plaatsje in het noorden van Tanzania. Deze kleine marktplaats ligt aan de voet van de Para-bergen. Het dorpje kent bijna geen toerisme, waardoor dit Same tot een waar genoegen maakt. Souvenirshops zijn niet te vinden, maar wel de lokale markt met al haar kleuren en geuren. Een perfect decor voor schitterende foto’s. Er zijn genoeg winkeltjes, alwaar kleurrijke lappen verkocht worden en de lokale naaisters maken hier graag kleding voor u van. Niet ver van de accommodatie is een mooie plek, waar we de zonsondergang over de steppe kunnen fotograferen.

images
Dag 12

Mkomazi National Park

Wildlifefotografie staat vandaag weer op het programma. Mkomazi is een paradijs dat nog bij verrassend weinig safarigangers bekend is. Een uitgestrekte schoonheid met erboven weelderige Usambara en Pare Eastern Arc Mountains. En in de verte de besneeuwde top van de Kilimanjaro. Mkomazi ligt ten zuiden van de droge Sahel-regio en grenst aan Tsavo National Park in Kenia. Het park dient als graasgebied voor de dieren uit de naastgelegen drogere gebieden. De plaatselijke flora en fauna is opmerkelijk goed aangepast aan de droogte. Kenmerkend zijn de vele, enorme boababs en de helft van alle planten in Tanzania komt hier voor. Er lopen in Mkomazi minder dieren rond dan in de bekendere parken, maar hier komen wel zeldzamere dieren voor, die in andere parken niet aangetroffen worden. Voorbeelden zijn de generoek (girafgazelle), oryxen (spiesbokken) en de kleine koedoe. Ook is Mkomazi een toevluchtsoord voor de zwarte neushoorn en de wilde hond. Qua vogels zitten we hier ook goed: de Friedamnns leewerik, de damarakakelaar en de Kaapse krombek.

images
Dag 13

Lake Chala

Tegen de Keniaanse grens ligt een klein juweeltje, namelijk Lake Chala. Dit kleine kratermeer onder de rook van de Kilimanjaro heeft een magnifiek uitkijkpunt. Hier vandaan kunnen we geweldige foto’s maken. Afhankelijk van de tijd van het jaar kleurt het water turquoise, diepblauw of diepgroen. Een must-see. Aan het eind van deze laatste fotodag rijden we naar Moshi.

images
Dag 14

Aankomst in Amsterdam

Met een berg aan mooie foto's en een rugtas vol met nieuwe fotokennis keren we vanaf Kilimanjaro International Airport terug op Schiphol.

Bij de prijs inbegrepen:

 • Vlucht Amsterdam – Kilimanjaro (retour)
 • Luchthavenbelasting Schiphol
 • Brandstoftoeslag
 • Transfer naar hotel
 • Overnachtingen in hotels/lodges
 • Volpension – 3 maaltijden per dag
 • 1 fles water per dag
 • Vervoer gedurende de reis
 • Excursies conform programma
 • Begeleiding van een Nederlandstalige professioneel fotograaf
 • Begeleiding van een Engelstalige gids

Bijkomende kosten

 • Boekingskosten 30,- euro
 • Bijdrage garantiefonds GGTO 15,- euro
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Visum (plm. €50,-)
 • Vaccinaties & malariatabletten
 • Drankjes tijdens de maaltijden
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Fooien
 • Evt. 1-persoonskamer toeslag van €95,-

Data en Prijzen

De prijs voor deze rondreis is afhankelijk van het aantal reizigers. U kunt zelf uw ticket regelen, of wij doen dat voor u. In de prijstabel is de indicatieve prijs van een vlucht met KLM opgenomen.
landarrangement
incl indicative
vluchtprijs met Wij vliegen onder andere met KLM naar Tanzania
Als groepsreis prijs op aanvraag €3595,-
Als individuele reis prijs op aanvraag prijs op aanvraag

De groepsreis van 2019 is reeds vol. De vertrekdatum van de groepsreis is februari 2020. Wilt u deze reis zonder fotografiedocent boeken, dan stemmen we de vertrekdatum af op uw agenda.

Reviews

 • Donnalee

  Eindeloos indrukwekkend!

  Serenget, -eindeloze vlakte-, zo voelt het ook. De ruimte, de stilte, oja natuurlijk de wilde dieren zijn er ook nog. Indrukwekkend, de vriendelijke nieuwsgierigheid van de giraffen. Ik ben absoluut voor ze gevallen!

Leave Your Review

Related tours

images

Fotografiereis Kenia - Tanzania

Leer fotograferen in de beroemste nationale parken van Tanzania en Kenia.

14 dagen 13 nachten
Prijs vanaf €4495.-